Op deze blog vertellen wij vaak over hoe je kunt afvallen en waarom dit ook makkelijk kan. Maar om gemotiveerd te blijven, is het ook fijn om te weten waar je het dan voor doet! Daarom gaan wij jou haarfijn uitleggen waarom afvallen ook belangrijk is wanneer je overgewicht hebt!

Ziekten tegengaan

Naast de duidelijke voordelen van een gezond gewicht, zoals een slanker lichaam, zijn er ook minder duidelijke voordelen. Één van die voordelen is dat je door op een gezond gewicht te blijven, hart- en vaatziekten kunt tegengaan. Wanneer je namelijk te veel vet hebt, produceert je lichaam meer cholesterol. Verder kan overtollig vet er ook voor zorgen dat jouw bloeddruk omhoog gaat. Beiden vergroten de kans op hart- en vaatziekten. Een gezond gewicht kan er dus voor zorgen dat je minder kans loopt op deze ziekten!

Kwaliteit van leven

Wanneer je een gezonder gewicht hebt, zul je merken dat de kwaliteit van jouw leven beter is dan wanneer je een ongezond gewicht hebt. Wanneer je namelijk een gezond BMI hebt, zul je beter slapen, heb je meer energie, en krijg je een betere weerstand. De verbetering in slapen komt vooral doordat een gezond lichaam beter zuurstof kan laten stromen door de luchtwegen. Dit zorgt er dan weer voor dat je minder snurkt. Snurken kan je namelijk vaak wakker maken ‘s nachts, zonder dat je echt door hebt waar het door komt. Een gezond gewicht verhelpt dit. Verder heb je meer energie wanneer je een gezond gewicht hebt. Niet alleen door het betere slapen, maar ook doordat jouw lichaam niet bezig hoeft te houden met jouw overgewicht. Overgewicht kost het lichaam namelijk veel energie. Wanneer je dus een gezond gewicht hebt, heeft jouw lichaam energie voor de belangrijkere dingen. Daarnaast heb je een betere weerstand wanneer je op gezond gewicht bent. Hierdoor heb je sneller last van verkoudheid, hoofdpijn of griep.

Botten en spieren

Een gezond gewicht heeft ook invloed op de botten en spieren in jouw lichaam. Mensen met overgewicht hebben namelijk sneller last van versleten botten en/of gewrichten. Zo hebben mensen met overgewicht sneller last van artrose. Door gezond te eten en, wanneer nodig, af te vallen zorg je ervoor dat jouw botten en gewrichten minder belast worden. Zo kun je dus artrose voorkomen of de klachten verminderen. Wanneer je bijvoorbeeld kijkt naar de knieën, kun je je wel voorstellen dat overgewicht jouw knieën kan belasten in het dagelijks leven wat uiteindelijk tot artrose in de knie kan leiden. Wees er dus van bewust dat een gezonde levensstijl ook invloed kan hebben op jouw gezondheid op latere leeftijd!